Wednesday, 30 October 2013

Mudahnya Menjemput Rezeki

Hi Readers, waiting for my Red Velvet Cake masak for order tommorrow...teringat nak update blog for the second day...Actually banyak benda nak share dengan u olls...however terpanggil nak share satu buku..actually banyak buku jugak yang saya baca...tapi this one is really exceptional..yang totally merubah hidup saya 360 degrees tentang kehidupan dan tanggapan tentang manusia dan dekatkan pada DIA yang SATU...Allah S.W.T...sebelum ni memang la kita solat , berpuasa, bersedekah.sebagai seorang Islam ..muslim dan muslimah.tapi this book really make me change a lot especially to be very ThankFul about your life...really appreciates people around you...and foremost...i really baca Al-Quran ...alhamdulilah..5 x sehari..at least 2 mukasurat setiap solat fardhu...kalau dulu...payah skitla...bukan tak baca...tapi harapkan surah Yassin every khamis malam Jumaat je...itu pun kalau nak baca...kalau tak dalam setahun.. baca Al-Quran tu boleh kira dengan jari....malah solat Sunat pun dah rajin lakukan...kira sematkan dalam hati....bukan susah nak lakukan..yang penting nawaitu diri....foremost solat sunat seperti solat Dhuha..kita buatlah 2 rakaat...solat meminta rezeki....sekarang ni kalau tak buat..macam rugi.. pulak..Yalah..cuba fikirkan...nak rezeki lebih..tapi tak meminta padaNYA..macamana rezeki nak datang...contohnya..kalau kita nak barang ..expect orang tu boleh baca pemikiran kita..macam telepathy...X -Men punya cerita...of course kita kena minta pada tuan punya barang...begitu jugak dengan hidup kita...rezeki itu Allah S.W.T tentukan...yang penting minta..padaNYA...tak pernah fail Allah bagi rezeki pada Kita...Bernafas juga adalah rezeki...Allah s.w.t bagi free lagi rezeki tu...kita dapat bangun..menyediakan sarapan untuk family..pergi kerja...itu semua rezeki...kesihatan adalah rezeki paling utama...kalau tidak sihat..macamana nak cari rezeki untuk family...jadi jaga rezeki itu dengan baik....makan makanan yang baik , jaga kesihatan....Saya sendiri..always remind myself...kalau saya tidak sihat...macamana saya nak jaga family saya...jaga ibu dan bapa saya...jaga atok saya yang dah berumur 80 tahun...yang memerlukan saya setiap hari untuk menguruskan mereka...walaupun tidak bekerja...routine harian sangat sibuk..mengalahkan orang kerja pejabat...sampai malam pun tak habis...seorang tua menyatakan pada saya..."Anak patut bersyukur dapat berbakti pada orang yang lebih tua, kerana free2 dapat pahala dan kesihatan yang baik kerana Allah menjaga dan memberi kemudahan tanpa disedari oleh manusia itu" dan saya memang percaya...setiap kali saya keluar dengan niat untuk mempermudahkan urusan keluarga..terutama bila mencari parking...itu adalah perkara yang paling peningla....tup..tup...parking ada 2 atau 3 kosong...malah boleh pilih lagi...especially menghantar ayahanda di hospital...almaklumlah...nama pun Hospital...manusia punyalah ramai....parking pun tiada...tapi Allah s.w.t tahu...niat kita...DIA mempermudahkan...kadang2 tu hairan jugak...time2 ni..org kata peak hour..confirm parking tiada...tapi still ada parking untuk saya ...begitu jugak...kalau atok saya meminta saya makanan....ye lah..umur pun dah 80 tahun...apa yang di minta..InsyaAllah saya carikan sampai dapat...alhamdullilah...semua dapat cuma semalam dia minta cendol kat Court Mammoth ..belum berkesempatan nak beli..hopefully esok dapatlah dia merasa cendol Court Mammoth...

Lupa plak nak mention nama buku tu , Mudahnya Menjemput Rezeki...bacalah..tak rugi...saya rasa..bila saya baca,,,macam terasa pipi ini ditampar-tampar...malu bila kita tidak melakukannya...dan merasa diri ini sangat kecil...dan tidak Bersyukur...sekarang ni...saya lay back..be grateful..Thankful....always remind myself and my children...berubah sekarang untuk saham akhirat...even Nick Viyuvic pun always says Be Thankful...Thankful...and be love to one another...and I agree...


1 comment:

  1. wahhh....sounds great buku ni, confirm carik...

    ReplyDelete